Fotproblem

LIKTORNAR


Liktornar uppstår av tryck från trånga och hårda skor eller att man inte har tillräckligt med avlastning eller fotinlägg.

Hudcellerna packar ihop sig och bildar en konformad spets in i underhuden. När den närmar sig en nervtråd kan det vara mycket ömt.


Behandling

Man tar bort den konformade kilen och ser till att på olika sätt avlasta området från tryck.


NAGELTRÅNG


När nageln av olika anledningar, vanligen tryck från skor, för kort- eller felklippta naglar går in i nagelfalsen, kan det vara väldigt smärtsamt. Ibland kan det dessutom uppstå en inflammation som gör att hela tån blir dunköm, röd, och varm.

 

Behandling

Man försöker med olika metoder att ta bort den del av nageln som orsakar smärtan alternativt ta bort hård hud som trycker ned nageln i huden..


FOTVÅRTOR


Fotvårtor orsakas av ett virus och kan smitta vid direkt hudkontakt men även indirekt via golv i allmäna utrymmen där man är barfota, gärna där det är fuktigt. Det tar ca 6 månader från det att du har fått smittan tills dess att vårtan uppträder.

Vårt immunförsvaret avgör om viruset får fäste i huden eller inte.


Behandling

Man tar bort så mycket som det går på vårtan samt eventuella förhårdnader som har bildas på/under vårtan. Behandling sker sedan med vårtmedel. Medlet irriterar huden vilket hjälper till att aktivera ditt immunförsvar som stöter bort de döda cellerna.

Ofta krävs fler behandlingar för att vårtan ska försvinna helt beroende på hur stor vårtan är och hur länge du har haft den.


NAGELSVAMP/FOTSVAMP


Nagelsvamp har blivit en vanlig åkomma hos den vuxna befolkningen. Ungefär var tionde person får nagelsvamp och orsaken är okänd men generellt kan man säga att trauma mot naglar, ålder och immunförsvaret är av betydelse. Obehandlad fotsvamp kan även sprida sig till tånaglarna.


Nagelsvamp yttrar sig oftast genom att nageln blir  porös gulbrun till färgen. Den börjar oftast på stortånageln med en liten flik som går ner i någon av hörnen eller bara strimlor ner i nageln. Svampinfektionen kan göra så att nageln blir något förtjockad samt släppa från nagelbädden.


Fotsvamp  angriper oftast huden mellan tårna och brukar börja mellan fjärde och femte tån. Huden flagnar eller fjällar och det är vanligt att det kliar och svider. Ibland kan det bli sprickor i huden.


Behandling


Det kan vara svårt att få bort nagelsvampen helt och hållet. Beroende på utseende kan man behöva klippa ned nageln och sedan behandla lokalt och i svåra fall få tablettbehandling. Jag säljer medel för nagelssvamp som kan appliceras lokalt. Tablettbehandling för nagelsvamp är receptbelagd, och skrivs ut av läkare.


Det finns olika medel för behandling av fotsvamp. Vissa medel används en enda gång, medan andra används under några veckor. Jag rådgör tillsammans med dig vilken metod som vi anser passa bäst individuellt för dig.